Professionele Voetverzorging

  "De Juiste Stap"  

ALS PROFESSIONEEL PEDICURE MET "MEDISCHE PEDICURE AANTEKENING"                BEN IK GESPECIALISEERD IN .............. 

 

De volgende "modules"/opleiding "Medisch Pedicure"!

*Het behandelen van risicovoeten. 

*Het geven van een voetbehandeling bij de betreffende risico voeten, zo ook in de instrumentele behandeling en verzorging van de voet van diabetici en/of reumapatiënt.


De gespecialiseerde "medisch" pedicure krijgt in haar werk ook te maken met verschillende cliënten waarbij er mogelijk uiteenlopende ziektebeelden zijn die een verhoogd risico meebrengen ten aanzien van problemen aan de voeten. 

Dit zijn de zogenaamde risicovoeten welke onder andere ontstaan zijn ten gevolge van reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing.  Specialistische behandelingen die complexer zijn dan de gangbare basisbehandelingen. 


Reumatische Voeten 

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen.  

*Reumatoïde Artritus (RA) : 

Een ontstekingsziekte waarbij er een ontsteking in het gewrichtskapsel zit (ontstoken slijmvlies).

*Artrose : 

Een aandoening waarbij kraakbeen wordt afgebroken. De kwaliteit van het kraakbeen gaat geleidelijk achteruit.

*Weke Delen Reuma : 

Pijn aan slijmbeurs, banden, pezen en spieren.

Mensen met een reumatische aandoening hebben ook vaak last van hun voeten. Klachten daarbij zijn vermoeidheid, brandende voeten, pijn, zwelling en stijfheid in de voeten. Hierbij wordt voetverzorging soms onmogelijk. Een reuma-patient heeft onder andere bijna altijd te maken met ongewenste eelt- likdoornvorming aan de voeten. Dit heeft vaak te maken met de veranderende stand van voet en tenen, weefsel onder de bal van de voet dat dunner wordt of verschuift of schoenen die niet goed (meer) passen.

Mensen met een reumatische aandoening kunnen in dat geval het beste hun voeten laten verzorgen bij een pedicure met een aantekening voor de reumatische voet. Deze kan hen bij ernstige klachten ook doorverwijzen naar een podotherapeut.


Diabetische Voeten    

Diabetes Mellitus is een stofwisselingsziekte, een ingewikkelde ziekte die niet kan worden genezen. Soms treden er complicaties op die ook grote effecten kunnen hebben op de voeten van de patiënt. Deze complicaties lopen uiteen van zeer droge huid tot grote infectiegevoeligheid van gevoelloze voeten, bloedvatafwijkingen die leiden tot vernauwing van de bloedvaten waardoor de doorbloeding van weefsels en organen wordt belemmerd, wat in het ergste geval kan leiden tot afzetting van de voet. Daarom is een goede voetverzorging bij diabetes van groot belang.                

De gespecialiseerde pedicure heeft hier naast een verzorgende, ook een controlerende rol. Het is raadzaam om met enige regelmaat bij een Provoet Pedicure met de aantekening "Diabetische Voeten" een afspraak te maken.                                                                                           

Advies: 

Controleer uw voeten dagelijks op wondjes en huidbeschadigingen. 

Beweeg regelmatig voor de bevordering van de bloedsomloop. 


Risico Voeten: onder andere..... 


Oudere Voet  

Bij het ouder worden wordt de huid van de voet geleidelijk aan dunner. U kunt daardoor makkelijker beschadigingen en infecties aan de voeten oplopen. Daarbij kunnen voetaandoeningen bijzonder pijnlijk zijn en uw mobiliteit aantasten, waardoor u kunt worden beperkt in uw gaan en staan. Het is dus belangrijk om uw voeten regelmatig (extra) aandacht te (laten) geven. 


Spastische Voet   

Als u een spastische of slappe verlamming heeft, zijn uw spieren niet meer in staat te doen wat ze moeten doen. 

Door gevoelsvermindering kunnen schoenen te strak zitten en kunnen er wondjes ontstaan die u niet voelt. Een ingroeiende nagel of infectie merkt u dan misschien te laat op, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het is dus van groot belang, dat uw voeten een goede verzorging krijgen en regelmatig worden gecontroleerd. Als gespecialiseerd pedicure zijn wij specifiek opgeleid om uw voeten die zorg te geven en te behandelen bij meer complexe voetproblemen en eventueel door te verwijzen naar een podotherapeut of huisarts.Voetreflexzone Massage 

Ontspannende massage met behulp van drukpunten bij de voeten.


           

Moderne Teennagelcorrectie / Nagelreparatie  

Met LCN Wilde-Pedique Silver Plus kunnen teennagels geheel of gedeeltelijk hersteld worden op verantwoorde wijze. Tijdelijke reperatie van de beschadigde nagel d.m.v. gel.

Zetten van LCN gelnagels voor langdurig mooie nagels (ook French Pedicure).

 

 

Cosmetische Voetverzorging

Teennagels lakken (basiscoat + 2x laklaag en topcoat)

 


*Als professioneel pedicure ben ik mezelf nog steeds aan het specialiseren.


Nagelregulatie / Nagelbeugeltechnieken

Plaatsen van een nagelbeugel om ingroeiende nagel te voorkomen. Met een nagelbeugel kunnen pijnlijke nagelvormen worden verbeterd en begeleid door middel van een heveling. 

Het doel is om de nagels weer terug te brengen tot normale pijnloze groei. Nagelbeugeltechniek kan bijvoorbeeld toegepast worden bij ingroeiende nagels. De beugel wordt op maat gemaakt en is bedoeld om de nagel in de juiste vorm te houden om zo de druk te verminderen.  De trekkracht die de nagelbeugel geeft, zorgt dat de nagelplaat tijdens het groeien steeds vlakker wordt. 

De duur van het herstel is afhankelijk van de nagelplaat. Controle geschiedt om de zes weken. 


Antidruk Technieken 

Bij antidruk technieken worden materialen en technieken ingezet om pijnlijke drukplekken aan de voeten en/of tenen te ontlasten. Dit kunnen drukplekken zijn door eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, maar ook de "Hallux Valgus" (dit is de dikke knobbel aan de zijkant van de voet onder de grote teen). 

Uiteraard wordt eerste het eelt of de likdoorn verwijderd voordat deze drukvrij wordt gelegd. Het drukvrij leggen gebeurd met verschillende materialen die zodanig worden aangelegd dat men weer prettig kan lopen zonder dat men last heeft van deze vervelende plaatsen. Ook in de schoenen heeft men geen last van deze antidruk materialen.


Ortheses  

Op maat gemaakte siliconen voor het ontlasten van pijnlijke drukgebieden aan de tenen. 

Niet iedereen heeft perfect gevormde voeten en mooie rechte tenen. Scheve tenen, hamertenen, klauwtenen, knobbels en zwellingen en likdoorns komen vaak voor. Met een orthese/teenstukje van siliconen kan een pedicure heel veel problemen verhelpen of verlichten. 

Eelt en een likdoorn kan worden verwijderd, maar omdat de oorzaak (het drukpunt) niet verdwijnt, komt het regelmatig terug. Het doel van de orthese is om de oorzaak weg te nemen, zodat de eeltvorming verminderd of gestopt kan worden. 

Bij klachten zullen we altijd eerst de achter liggende oorzaak of aandoening willen weten. De pijn- en drukplek wordt onderzocht. Ook wordt er gekeken naar de bewegelijkheid van de voeten en de tenen. Ook uw schoenen worden onderzocht en werk- en sportsituaties besproken om zo te kunnen vaststellen waar het probleem vandaan komt.